Produktguide

Vilken ljuddämpare passar mig?

Att veta vilken ljuddämpare som passar dig bäst kan verka komplicerat.
Vår produktguide hjälper dig att hitta rätt utifrån dina förväntningar och huvudsakliga jaktform.

Växla mellan bilderna till höger så ser du olika jaktformer och deras beskrivningar - klicka sedan vidare för att se vårt produkturval för den valda jaktformen.

Jaktform

Vak- & smygjakt

Vid dessa jaktformer föredrar man ofta dämpare som ger bästa möjliga prestanda gällande både ljud-, och rekyldämpning samt för vakjägaren maximal reducering av mynningsflamman – ovärderligt vid jakt i skymningen på exempelvis vildsvin.

Jaktform

Drevjakt & hundförare

Här är det ofta ”snabba ryck” och rörlighet som står i fokus. Man är beredd att kompromissa lite med den yttersta prestandan vid dessa jaktformer då man vet att optimal balans i vapnet och kortaste bygglängd och smidighet står i fokus.

Jaktform

Allround

Allroundjägaren är nog vår vanligaste jägare i Sverige. Man bedriver varierad jakt på allt från smygjakt på råbock till drevjakt på älg och vakjakt på vildsvin. Kanske går du också med hund emellanåt? Här gäller det att hitta den ”gyllene medelvägen” som levererar prestanda i de olika jaktformerna.

Produktrekommendation för

Vak – & smygjakt

Då man ofta använder relativt högförstorande riktmedel vid dessa jaktformer så spelar diametern på ljuddämparen mindre roll då den knappt kommer synas i kikarsiktet.

För kalibrar från .30-06 och uppåt blir här vår rekommendation Triton No.6i som maximerar alla egenskaper som man uppskattar vid dessa jaktformer. Är det så att du använder kalibrar i klassen 6.5×55 och .308 så är Triton No.5i det givna valet då den levererar prestanda i samma klass som Triton No.6i vid användning av dessa kalibrar.

Fördelar med Triton No.6i är:

  • Extrem ljuddämpning
  • I princip total eliminering av mynningsflamma
  • Tritonseriens bästa rekyldämpning
Produktrekommendation för

Drevjakt & hundförare

Då man ofta använder relativt lågförstorande riktmedel vid dessa jaktformer så vill man minimera diametern på ljuddämparen för största synfält även vid 1x förstoring eller användning av rödpunktssikte.

För kalibrar 6,5×55 och .308Win så är här det givna valet Triton No.4i som uppfyller dessa krav och fortfarande ger en dämpning på hela 28dB (.308Win) trots sitt kompakta format!
Många jägare med kraftigare kalibrar föredrar även Triton No.4i för dessa jaktformer men man ska vara medveten om att man då riskerar att hamna i en dämpningsnivå som inte är att rekommendera utan användning av hörselskydd.

Fördelar med Triton No.4i är:

  • Kort bygglängd
  • Lite diameter som inte stör siktbilden ens vid användning av rödpunktssikten
  • Bibehållen balans i vapnet
Produktrekommendation för

Allround

Här är det vanligt att hitta förstoringsgrader på riktmedlen i ”mellanregistret”. Detta innebär att man med fördel på lite kraftigare kalibrar kan välja ljuddämpare som ligger i 49mm:s diameter då de inte kommer ”störa” siktbilden nämnvärt.

För kalibrar 6,5×55, .308Win, 30.06, .300 Win Mag, 8×57 och 9.3×62 så är här vår rekommendation Triton No.5i. Här får du en ljuddämpning som ger en kvarvarande bullernivå vid örat på 136dB (9.3×62) eller betydligt bättre, som ger en rejäl rekyldämning och som fortfarande upplevs som moderat i sin storlek.  Jaga du med finare kalibrar typ .222/.223 så är valet istället Triton No. 4i.

Fördelar med Triton No.5i är:

  • Ljuddämpning i toppklass
  • Högpresterande reduktion/eliminering av mynningsflamma
  • Den bästa allround-dämparen i Triton-programmet